Foxcatcher (2014)

Autor markoboban 29.03.2015. Pregleda: 16846
12345678910    Naša ocena: 7.75
Loading...Loading...

Foxcatcher posterkinezz kaže:

Znamo da je ovaj film obasut zlatom i draguljima što se kritike tiče. Ne ulazim u to da li su potplaćeni, kao što verovatno jesu, ali ovde moram da odbranim čast i dostojanstvo neutralnih kokica i da kažem – ništa specijalno. Dobro, ali ne previše. Dao bih mu i manju ocenu, ali ovako odigrane role Chaninga i pogotovo magičnog Stiva Kerela mnogo vrede i vuku ovaj film ka zvezdama. Zašto tamo ne stiže, teško je reći ali recimo da pad intenziteta u drugoj polovini filma i nepotrebno razvučena priča imaju veze sa tim. Neverovatno dobro opisan odnos između likova naglo nestaje u toj drugoj polovini i ne vidim tu režisersku magiju koja je ovde donela nominaciju za Oskara, pogotovo ne kada su „protivnici“ u toj trci bili Anderson ili Inaritu. Uglavnom, istinita priča (prožeta sa malo fikcije u nekim delovima) nam govori o razvojnom putu Marka Shulza, olimpijskog šampiona u rvanju iz 1984, koji par godina nakon tog uspeha, živi kao svaki sportista a nefudbaler u Srbiji – bedno. Loši uslovi, para nema, trenira se sa burazerom u nekoj krš sali. I onda, kao grom iz vedra neba – poziv od lokalnog prebogatog tajkuna koji ga zove u svoj superfensi trening centar da ga sprema za Svetsko i Olimpijadu. I da ga plati za to. Zvuči sumnjivo, ali treba se pobeći od bede. Vremenom se Shulz i ekscentrični John DuPont sprijatelje i počinju zajedno da streme ka velikim rvačkim uspesima. Međutim, Mark ima rođenog burazera, takođe rvačkog šampiona..I tu kreće lagani zaplet. Daleko od toga da je film loš ili prosečan, naprotiv, samo mislim da nije zaslužio toliko ludilo oko njega. No, svakako ga pogledajte. Barem zbog Kerela, koga ste navikli da gledate kao komičara a ovde će vam pokazati mnogo toga što ume a što ne tera na smeh.
Ocena: 7.5.

MarkoBoban kaže:

Utemeljen na istinitim događajima, koje su zajedničkim snagama E. Max Frye & Dan Futterman, adaptirali u uznemirujuću filmsku priču prenetu na veliko platno. Pre svega zahvaljući odličnoj režiji, uspešno je anuliran hendikep zbog koga svaka biografska drama izgleda poznato i sasvim predvidljivo. Danas je dovoljno prizvati u pomoć ‘google’ i za tili čas dobijamo informacije o protagonistima nekog događaja, medijski zabeleženog i stavljenog na raspolaganje svima koji hoće da zavire u prošlost. Da je Bennett Miller (‘Moneyball’, 2011.) čovek u stanju da istinite životne priče smeštene u svetu sporta, autentično oslika, uverio nas je i ovog puta.
Vremenski locirana u 1987. godinu, priča dobija na zapletu kada od proslavljene braće Schultz (obojica osvajači zlatne olimpijske medalje na Igrama u Los Angelesu, 1984. godine), mlađi Mark dobije poziv da ode na imanje, nekog njemu nepoznatog milijardera. Tamo nailazi na dobar prijem i uprkos blagoj skepsi starijeg brata Davida, usmerenoj na prave motive dobročinstva ekscentričnog bogataša, Jeana du Ponta, Mark Schultz pristaje da bude deo rvačkog tima ‘Foxcatcher’…
Narativ sporijeg tempa koristi svaki minut da postepeno diže tenzije između tri glavna lika i stvori takav emotivni naboj koji dovodi do destrukcije i na kraju tragedije. Tragedije koja je zauvek izmenila nečije živote. Režija pokazuje da ume da pronikne u onu drugu, mračnu stranu ljudske psihe. Pažljivo se pozabavila psihološkim profilima braće, pretenciozno potencirajući suštinske razlike njihovih karakternih crta. Mlađi brat je nesiguran u sebe, naspram starijeg koji je stekao samopouzdanje, mirnoću, s obzirom da je Dave bio prisiljen da rano sazri i postane životni oslonac mlađem bratu (otac ih je napustio u ranom detinjstvu). Veliki značaj pridaje i nasledniku porodične hemijske imperije, bogatašu nesposobnom da razvije iole normalan odnos s rođenom majkom. Par efektno napravljenih sekvenci sugerišu da između majke i sina vlada bolesno rivalstvo (scena proslave titule svetskog šampiona u sobi za trofeje na imanju jeste upečatljiva). Jedna turobna atmosfera vlada na imanju, ispunjavajući praznine velelepnog zdanja i brižljivo negovanih travnjaci na kojima se redovno šepure rasna trkačka grla.
U takvom okruženju, pratimo manipulativne igre moćnog mecene spremnog da upotrebi sva moguća sredstva kako bi se nametnuo kao neprikosnoveni autoritet, samoproklamovani lider. Solidno razrađeni dijalozi takođe su fino ugrađeni u osnove biografske priče.
Velike zasluge što priča deluje uverljivo, pripadaju i lucidno napravljenom kastingu. Channing Tatum je dokazao kako glumački sazreva i da je stasao za neke ozbiljnije projekte, dok nas Mark Ruffalo iznova podseća kako je umetnik širokog spektra glumačkog izraza, što mu nesumnjivo omogućuje da odlično oslika i poznate ličnosti, ljude za koje smo čuli, jer su ostavili neki trag iza sebe (normalno ovde je to u okvirima sportskih dostignuća). Najviše se istakao ipak, fizički neprepoznatljivi Steve Carell. Maska i kostim verovatno su mu pomogli da lik dobije verodostojan izgled. No, ono što je puno bitnije jeste njegov talenat za glumu.Fascinirajuća sposobnost da ‘uđe u glavu’ jednog šizofreničara i paranoika, definitivno je bila od presudnog značaja da nam priušti maestralan performans. Ko bi rekao da od komičara možemo da dobijemo tako uspešnog karakternog glumca (bravo majstore).
Tehnički aspekt je na zadovoljavajućem nivou. Vredi pomenuti umešan rad kamere koja je u kombinaciji s odlično postavljenom scenografijom, autentično oslikala duh uzbudljivih borbi na strunjačama. Rob Simonsen je autor prikladnih muzičkih aranžmana nenametljivo ukomponovanih u kontekst filmske priče.
Na kraju samo mi preostaje da konstatujem kako je ovo filmsko ostvarenje, bez ikakve sumnje, dostojno da mu posvetite punu pažnju i utrošite nešto više od dva sata vašeg vremena. Nećete se pokajati, verujte mi na reč.
Ocena: 8.Info:

Naziv: Foxcatcher
Žanr: Biografski | Drama | Sportski
IMDb rejting: 7.1/10 (62,687 glasova)
Režija: Bennett Miller
Igraju: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Vanessa Redgrave

Linkovi: IMDbOfficial SiteRT


Trejler:
Skini besplatno:

Naziv: Foxcatcher.2014.REPACK.HDRip.XviD.AC3-EVO
Trajanje: 134 min
Veličina: 1.57 GB
Video: Xvid – 720 x 384 – 1 553 kbps
Audio: AC3 2.0 – 224 kbps CBR

Uputstva: DLCTorenti

DLC: Mega DLC

Torrenti: DirectMagnetTorrageTorcacheZoink

Torrenti HD 720p: MagnetTorrageTorcacheZoink

Titlovi: ENSR

Odgovori na "Foxcatcher (2014)"

Komentar će biti objavljen kada ga moderator odobri.