The Drop (2014)

Autor markoboban 20.03.2015. Pregleda: 28399
12345678910    Naša ocena: 6.50
Loading...Loading...

The Drop posterBelgijski filmadžija Michaël R. Roskam skrenuo je pažnju svetske javnosti zapaženim ostvarenjem ‘Rundskop’ (aka ‘Bullhead’). Nema sumnje da mu je to lakše prokrčilo put u Hollywood, gde eto nakon par godina debituje s triler-dramom ‘The Drop’. Scenario je nastao kao adaptacija kratke priče ‘Animal Rescue’ iza koje stoji ugledni američki pisac Dennis Lehane.
Bob je usamljeni šanker, zaposlen u baru kod svog rođaka Marva. Ugostiteljski posao je najobičniji paravan za ilegalne poslove klađenja u ozbiljnije sume novca koji kontroliše čečenska mafija. Omatoreli Marv dolazi na ideju kako da osigura sebi lagodnu penziju. No, problem je što plan uključuje nekoliko saradnika kojima inteligencija baš i nije jača strana. Kada stvari krenu neželjenim tokom, Bob je prisiljen da napetu atmosferu vrati u normalu. On je uvek tu kada je neophodno počistiti tuđe brljotine…
U jednom usporenom ritmu lagano se razvija priča, čime sugestivna režija dopušta da upoznamo karaktere glavnih protagonista. Precizna fotografija adekvatno je dočarala atmosferu brooklynskog podzemlja, putem slikovitih prikaza unutrašnjosti bara, sporednog izlaza koji vodi ravno u mračnu ulicu, a tu su i opaki momci zalizane kose, u crnim kožnim jaknama. Dobro napisani dijalozi jesu posebno obeležje drame. Verovatno i najjači adut, propraćen solidnim glumačkim izdanjima. Ponovo je maestralnim performansom Tom Hardy iskoristio ukazanu šansu i pokupio pregršt pozitivnih kritika. Zaista impresivno je kako mu je pošlo za rukom da portretiše psihološki profil čoveka koji odaje utisak jako staložene, čak prijatne osobe, kome bi bez većeg razmišljanja poverili, ako ne kuću, onda recimo psa, na čuvanje.
Odlično aranžirane muzičke numere savršeno ističu njegovo emotivno stanje u par izvrsno snimljenih kadrova. Što se glume tiče, osim efektne epizodne role u kojoj se režiserov sunarodnik i saradnik Matthias Schoenaerts, lepo snašao kao negativac Eric, ostatak ekipe se nije naročito istakao. Prava šteta je što Noomi Rapace nije dobila drugačije napisan lik (sa većom dubinom i širinom), jer ovako je njen glumački doprinos prilično marginalizovan. A James Gandolfini ostaće upamćen isključivo po svom poslednjem nastupu, a nipošto zbog kvaliteta prezentirane glume. Dobrim delom je to opravdano, jer je evidentno kako je čovek imao veće brige (narušeno zdravlje) od nastojanja da izgradi dovoljno dopadljivu rolu.
Imajući u vidu postepeno dizanje tenzije tokom većeg dela radnje, željno iščekivani rasplet ispao je nekako mlak, iako je režija uspela da nam ‘podvali’ umešno koncipiran twist. Definitivno se ne mogu oteti utisku kako ovde fale neki bitni sastojci u rigidno kreiranom scenarističkom konceptu. Nasilja ima tek na ‘kašičicu’, a nežnost ostaje samo u nagoveštaju, tako da je ljubavni aspekt apsolutno zanemaren. Dobra strana je što je time izbegnuta bilo kakva patetika, koja obično poprimi bljutav izgled, što u krajnjoj liniji ume da pokvari konačan sud o dometima filma.
Na osnovu svega gore izrečenog, mogu da konstatujem kako je reč o ostvarenju koje ima svoje ‘pluseve’ i ‘minuse’, što je jasan indikator da uprkos svemu ima prelaznu ocenu. Diskutabilno je koliko će ova drama da se dopadne širem auditorijumu, no ubeđen sam da će lako pronaći put do vernih fanova sjajnog Hardyja, ali i neprežaljenog Gandolfinija. Skoro sam siguran da će i zadovoljiti barem minimum očekivanja pasioniranih poklonika žanra.Info:

Naziv: The Drop
Žanr: Drama | Krimi
IMDb rejting: 7.1/10 (61,792 glasova)
Režija: Michaël R. Roskam
Igraju: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini, Matthias Schoenaerts, John Ortiz

Linkovi: IMDbOfficial SiteRT


Trejler:
Skini besplatno:

Naziv: The.Drop.2014.HDRip.XViD-juggs
Trajanje: 106 min
Veličina: 700 MB
Video: Xvid – 640 x 272 – 775 kbps
Audio: MP3 2.0 – 128 kbps CBR

Uputstva: DLCTorenti

DLC: Mega DLC

Torrenti: DirectMagnetTorrageTorcacheZoink

Torrenti HD 720p: MagnetTorrageTorcacheZoink

Titlovi: ENSR

Odgovori na "The Drop (2014)"

Komentar će biti objavljen kada ga moderator odobri.