Planes: Fire & Rescue (2014)

Autor markoboban 23.03.2015. Pregleda: 5884
12345678910    Naša ocena: 6.00
Loading...Loading...

Planes: Fire & Rescue posterPosle godinu dana stiže i nastavak animiranog hita ‘Planes’. Polazeći od premise: ‘Kad svi ostali odlete, heroji dolete’, pratimo nove avanture simpatičnog avio-trkača. Reditelj Roberts Gannaway (‘Secret of the Wings’, 2012.) angažovan je da napravi drugačiji animirani film od prvenca, u pokušaju da predstavi Dusty Crophoppera (glas Dane Cook) u potpuno novom izdanju. Daleko od blještavih reflektora, tapšanja po ramenu, olako uručenih komplimenata i svega ostalog što prati istinske šampione ‘osuđene’ da uživaju u zasluženoj slavi.
Jeffrey M. Howard i reditelj su autori priče od koje je iskonstruisan scenario koji razmatra drugu šansu, ispituje prelomne trenutke kada jednostavno shvatimo da je potrebno da stavimo tačku na jedno poglavlje i krenemo dalje da ispisujemo nove stranice našeg života. Ambiciozni tim iz DisneyToon Studios, uz podršku kolega (Prana Animation Studios), uložili su u projekat $50,000,000 zagrejani optimizmom da ponove više nego povoljan Box Office rezultat prvenca (zaradio preko $90,000,000).
Dusty je miljenik javnosti i svuda je dobrodošao. Naročito ga vole i poštuju u rodnom mestu. Kada doživi nezgodu na treningu, saznaje gorku istinu. Oštećen mu je menjač, što znači da neće više moći da maksimalno optereti motor. Da li je to iznenadni kraj jedne blistave sportske karijere ? Tvrdoglavo odbijajući da prihvati sumornu realnost, Dusty izazove požar i ugrozi čitav kraj. Mučen osećajem krivice, tihom grižom savesti, naš heroj odlazi u nacionalni park Piston Peak da se iskupi i možda pronađe novi smisao života…
Zanimljiv narativ obogaćen slikovitom galerijom nesvakidašnjih likova, koji će bivšem šampionu otkriti novu dimenziju života. Napravljen i kao posveta vatrogascima, ljudima koji svakodnevno rizikuju svoje živote, hrabro i požrtvovano spašavajući tuđe živote, materijalna dobra i prirodna bogatstva. Ako imamo u vidu da je dobar deo radnje smešten u prijatnom ambijentu živopisnog nacionalnog parka, nameće se utisak kako se ovde poradilo i na podizanju nivoa ekološke svesti. Naravno da se ambiciozni tim filmadžija potrudio da na jedan zabavan način oslika i neke druge ljudske osobine, kao što su npr. egoizam, pohlepa, pa čak i čista zloba. Nije zanemario ni opšte poznate vrline poput solidarnosti, altruizma, hrabrosti. Ima tu pomalo i ljubavnog začina, mada je više poslužio kao inicijator dopadljivih humornih sekvenci. Generalno posmatrano ‘crtać’ poseduje jako izražen vedar duh, odiše optimizmom u smislu da jedinstvo i dobar timski rad mogu savladati mnoge, na prvi pogled, nepremostive prepreke.
Kvalitetna animacija nastala kao plod zajedničke saradnje studija specijalizovanih za produkciju animiranih filmova, definitivno jeste jedan od glavnih aduta. Na to se nadovezala i solidno odrađena sinhronizacija, gde su simpatičnim junacima glasove pozajmile brojne glumačke zvezde kao recimo: Ed Harris, Julie Bowen, Teri Hatcher ili veteran Hal Holbrook.
Vredna hvale je i odlična muzika, jer ima tu svih muzičkih žanrova i pravaca, pažljivo ukomponovanih u svaki segment priče.
Ono što može da smeta, malo ‘bode oči’, jeste jako kratko trajanje, jer bez odjavne špice to je čak manje od 80 minuta. A to mi kvari utisak, jer sugeriše kako je sve nekako veštački projektovano, ono da se snimi nastavak na brzinu, što pre i time ispoštuje uspostavljeni trend štancanja svakojakih franšiza. Bez obzira koliko je to opravdano, s očiglednom namerom da se ostvari brza zarada.
Stoga se nameće konstatacija kako je nastavak urađen stihijski, te je onda i razumljivo što je manjak ideja evidentan kroz maksimalno skraćen i u suštini uprošćen narativ. Logično je onda što kvalitativno ipak zaostaje za prvencem. U redu, nije loš ‘crtać’, jer pruža solidnu zabavu i u stanju je da otera razbibrigu. Posebno kod mlađeg naraštaja i onog manje zahtevnog profila publike. Druga stvar je što realno nema neku magiju što bi nas dovelo u stanje iskrenog oduševljenja i eventualno se dublje urezalo u našu memoriju.Info:

Naziv: Planes: Fire & Rescue
Žanr: Animirani | Avantura | Komedija
IMDb rejting: 5.9/10 (8,762 glasova)
Režija: Roberts Gannaway
Igraju: Dane Cook, Ed Harris, Julie Bowen, Curtis Armstrong, John Michael Higgins

Linkovi: IMDbOfficial SiteRT


Trejler:
Skini besplatno:

Naziv: Planes.Fire.and.Rescue.2014.BRRip.XViD-juggs
Trajanje: 83 min
Veličina: 700 MB
Video: Xvid – 640 x 272 – 1031 kbps
Audio: MP3 2.0 – 128 kbps CBR

Uputstva: DLCTorenti

DLC: Mega DLC

Torrenti: DirectMagnetTorrageTorcacheZoink

Torrenti HD 720p: MagnetTorrageTorcacheZoink

Titlovi: ENSR

Odgovori na "Planes: Fire & Rescue (2014)"

Komentar će biti objavljen kada ga moderator odobri.