5 lakih komada

Autor dalilebadale 3.11.2009. Pregleda: 8670
12345678910    Naša ocena: 8.00
Loading...Loading...

I dalje smo u niši ‘malih’ igara, s tim što ovaj put bacamo oko na Flash igre. Svačija omiljena razbibriga u dokonim satima na poslu ili između dve notifikacije na Fbu, Flash igre polako postaju celina za sebe. Svako ko je u skorije vreme posetio sajtove poput armorgames.com mogao je biti prijatno iznenađen količinom i kvalitetom istih. Igre kojima ovakvo okruženje za sada najviše odgovara očigledno su avanture i tower defense, no to svakako ne mora ostati kao pravilo za kasnije. Mala cena izrade omogućava timovima i pojedincima eksperimentisanje sa žanrovima i izrazom kakvo ni indie timovi sebi često ne mogu da priušte.  Pet ovde navedenih igara nikako ne pretstavlja ‘best of’, već samo jednu selekciju stilski naprednih i originalnih.

Samorost je studentski projekat dizajnera iz Češke, koji je nakon dobrog prijema ove igre osnovao studio i napravio njen nastavak, Samorost 2. Igra je atipična i nadrealna avantura sa sjajnom atmosferom i zanimljivom muzičkom podlogom.

Još jedna odlična avantura, Little Wheel, stavlja igrača u ulogu simpatičnog robota koji pokušava da spase svoj robo-grad. Izraz ove igre dosta je prijemčiviji od Samorosta i mada ne poseduje podjednako izražajnu audio podlogu, sjajna animacija i atmosfera svakako su vredni vaše pažnje.

Dok se Samorost i Little Wheel još i daju lako žanrovski klasifikovati, sa Clockwords to nije slučaj. Igra je najsličnija čuvenom Typing of the Dead, što znači da se od igrača zahteva brzo kucanje i makar solidno poznavanje engleskog jezika. Luckasta priča i steampunk okruženje samo dopunjuju interesantni gameplay.

Kako objasniti flOw? Možda i više nego ostale igre, flOw morate probati makar zbog same originalnosti pristupa. Gameplay je jako intuitivan i ponekad nejasan, tako da mu ponekad morate dati malo vremena. Bilo kakvo uputstvo ili walkthrough samo će vam umanjiti doživljaj.

Poslednji pik ove selekcije je Hoshi Saga. Igra je samo niz ničim vezanih nivoa i u svakom je cilj pronaći zvezdicu. Količina kreativnosti pri kreiranju nivoa svakako nadomešćuje nedostatak priče i naprednih efekata.

Ovde kokicama u klasičnom smislu nema mesta, ali svim ovim igrama možemo zbirno dati osam komada!

Odgovori na "5 lakih komada"

Komentar će biti objavljen kada ga moderator odobri.