Braid (2009)

Autor dalilebadale 24.10.2009. Pregleda: 8536
12345678910    Naša ocena: 8.50
Loading...Loading...

Još jedna zvezda u svetu nezavisnog razvoja video igara, Braid je nakon svog pojavljivanaja skrenuo veliku pažnju, kako na svog autora Jonathana Blowa, tako i na indie scenu sveukupno. Tehnički, igra je 2d platforma, ali mogućnost manipulacije vremenom unose u igru snažne puzzle elemente. Priča je nenametljva i višeslojna: s jedne strane prati mladog protagonistu Tima u potrazi za izgubljenom princezom, a sa druge njegove refleksije vezane za prirodu vremena. Tok njegovih misli kroz priču praćen je promenama mehanike igre i ta kombinacija ostavlja jako dobar utisak.

Vizuelni identitet igre zaslužuje poseban pomen. Za isti je zaslužan izvrsni David Hellman, inače ranije crtač webcomica A Lesson Is Learned But The Damage Is Irreversible (takođe najtoplija preporuka). Grafika je ručno rađena, i apsolutno je fenomenalna. Pozadine su bogate i pune boja, ali u isto vreme veoma jasno u drugom planu, i ni na koji način ne ometaju igrača u poimanju nivoa. Muzika nije komponovana za igru, već licencirana, ali svejedno se odlično snalazi sa nadograđivanjem atmosfere.

Sveukupno, Braid je zabavna, za oko i uvo privlačna, na momente frustrirajuće teška i dobro dizajnirana igra. Ono po čemu je zaista bitna je činjenica da je ovo jedna iz talasa igara koje su u poslednje vreme okrenule oči igrača ka jeftinim (ili besplatnim) naslovima sa dovoljno novih ideja za dve mainstream igre i bez tendencije da vređaju inteligenciju svoje publike. Hm. Bilo kako bilo, osam ipo kul indie kokica (kikokica).

Linkovi: HomepageGamepostIGNMetacritic

Skini: RapidshareMegaupload

Torent: TPBMininova

Odgovori na "Braid (2009)"

Komentar će biti objavljen kada ga moderator odobri.