Cave Story (2004)

Autor dalilebadale 15.03.2010. Pregleda: 4613
12345678910    Naša ocena: 8.00
Loading...Loading...

Cave Story 2004 game posterMass Effect 2, S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat, Bioshock 2, Napoleon: Total War, Supreme Commander 2, Battlefield: Bad Company 2, Assassin’s Creed 2, WH40K: DoW2: Chaos Rising, DA: Origins: AwakeningJust Cause 2. Sve ove igre su tek izašle, ili samo što nisu. Razumljivo je da vas interesuje kakve su, prirodno je da uvežbani prsti pretražuju i refrešuju sajt, iskajući linkove za dl… No, ovde vas očekuje nešto mnogo bolje od toga: Cave StoryCS je uveliko zanimljiviji od pomenutih naslova iz minimum dva razloga. Kao prvo, sve igre iz prve mi rečenice nastavci su i drugi delovi, ekspanzije i dodaci. Svi znaju da nastavak nikada nije bolji od originala! Drugo, bitnije, znam da se budite noću jecajući jer neprekidno ilegalno skidate igre sa interneta (i time otimate hleb iz ustiju siročića koje Activision Blizzard hrani). A Cave Story je potpuno besplatan!

U pitanju je nezavisno razvijana skrolujuća platforma, u duhu ranih CastlevaniaMetroid igara, što bi reklo slično Mariju, ali sa većim akcentom na istraživanju i sakupljanju. Grafika je retro, ni nalik npr. Braid-u, ali opet dovoljno lepa i jasna da ne odbije nove igrače. Nivoi su fenomenalno dizajnirani, i omugućavaju ponovno vraćanje radi pristupa ranije nedostupnim oblastima. I pored malo siromašnije grafike, neki od njih prava su vizuelna poslastica. Muzika je sjaja, i odlično se uklapa u atmosferu i ambijente. Priča je dobro razrađena, likovi su simpa i imaju karakteristični anime šmek (autor je poreklom sa najdaljeg istoka), ali je sama naracija često minimalistička. Ipak, svako koga ne bude mrzelo da uloži nešto napora u hvatanje konaca s radošću će otkriti da je u ovom slučaju manje zaista više.

Gameplay je, kao što je pomenuto, balansiran između skakutanja, pucanja i istraživanja. Iako postoje momenti u kojima igra testira reflekse i spretnost makar polovinu igre moći ćete lagano da pređete. S jedne strane, ovo i najneiskusnijim igračima daje priliku da se uvežbaju i usavrše pre nego naiđu teži nivoi. S druge, svaki ponovni prelazak igre iziskivaće od vas prolazak kroz dug i lagan početni deo. Iako igra deluje linearno, postoji nekoliko načina da se pređe, kao i nekoliko različitih završetaka. Količina detalja u igri zapravo  je toliko velika da sigurno nećete moći da sve vidite i otkrijete u jednom prelasku, makar ne bez korišćenja pomoći sa neta. Ubr, rekoh li da je igra besplatna?


Info:

Žanr: Action-adventure, 2D Platformer
Razvojni tim: Studio Pixel
Izdavač: Studio Pixel

Linkovi: Official SiteGamespotWikipedia

System requirements: Windows 98, 2000 or XP, DirectX 5.0+, Mac OS X 10.3.9, AmigaOS 4, Linux


Skini:

Veličina: 41,54 MB

Preuzmi za Windows.

Za MacOS ili Linux portove pogledajte ovde.

Odgovori na "Cave Story (2004)"

Komentar će biti objavljen kada ga moderator odobri.