Desperate Housewives – Sezone 1-5 (2004-2009)

Autor BigBlack 24.04.2010. Pregleda: 6261
12345678910    Naša ocena: 8.00
Loading...Loading...

Desperate Housewives Series PosterTajne. O tome je ova serija.

Ne o isfrustriranim ženama. Mada ima i toga.

Radnja je smeštena u naizgled šarmantno mesto Visterija Lejn (igra reči je funkcionalna), a vizuelni identitet serije podseća na mešavinu visokoestetizovane treš sapunice, reklame, i nečije dobro promišljene ideje.

Pratimo živote četiri najbolje prijateljice (i komšinice) koje su u kasnim tridesetim godinama, počevši od događaja koji je uzdrmao celo mesto – samoubistva pete drugarice iz njihove ekipe (inače naratorke glasa koji deluje kao sedativ). Razlozi za ovu tragediju su nepoznati i upravo je ta misterija inicijalna kapisla psihodeličnog i dosta napetog zapleta. Poštujući zlatna pravila dramaturgije četrdesetominutnih serija, autori serije su u osnovni zaplet vešto upleli brojne podzaplete koji doprinose dinamici, zabavnosti, ali posebno boljem upoznavanju sa likovima. Kroz epizode postajemo bliskiji sa manama i vrlinama ove četiri sasvim različite žene, sagledavajući njihove međusobne i porodične odnose, kao i njihov unutrašnji svet. Kao konačni proizvod dobijamo bogatu sliku – sliku na oko savršene američke porodice pune tajni, niskih strasti, socipatologije, mraka, zapravo, ironičnu sliku naličja društva,…ali istovremeno i sliku punu toplih boja, dirljivih prijateljstava, velikih ljubavi.

Glavne junakinje su neodoljive u svojim pojedinačnim frustracijama koje su ishiperbolisane, karikirane do koske, i gledaoca dovode do suza, nekad od smeha, nekad od razneženosti. Ipak, uprkos nemilosrdnom podsmevanju taštini, samoljublju, pohlepi, sujeti, gluposti, osuđivanje je izostalo, već je svako prepušten sam sebi da se bori sa tim, da postane bolji čovek ili ne. Jasno je da je teška identifikacija sa glavnim junacima, ali gledati glumce koji su tako dobro shvatili svoj zadatak je zaista uživanje. Pored duhovitih i inteligentnih dijaloga, fascinira hiljadu malih detalja s pažnjom urađenih, od primećivanja i veličanja nekih naizgled nevažnih pojava do kostima (naročito boja!) koji za sekund kažu više cele scene.

Ako za deset ili dvadeset godina pokušamo da se setimo ove serije, vrlo je verovatno da ćemo shvatiti da ju je vreme pojelo. Ipak, kada serija ima nabrojane kvalitete, ne smeta ni štancovanje radnje, banalni zapleti, očekivano zadovoljenje ni manipulacija gledaocem. DHW je surova i jako humana, ali suštinski, sve što autori žele jeste da vas zabave. Ako imate zdravu distancu i cenite lucidnu, duhovitu zabavu, onda napravite mesta u životu za ovu seriju.Info:

Žanr: Comedy | Drama
IMDb rejting: 8.0/10 (22,048 glasova)
Kreator: Marc Cherry
Igraju: Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria Parker, Ricardo Chavira

Linkovi: IMDbTrailerOfficial Site


Skini:

Trajanje: ~40 min po epizodi
Veličina: ~350 MB po epizodi

Torrenti:
Sezona 1: TorrageTorcacheZoinkTPB
Sezona 2: TorrageTorcacheZoinkTPB
Sezona 3: TorrageTorcacheZoinkTPB
Sezona 4: TorrageTorcacheZoinkTPB
Sezona 5: TorrageTorcacheZoinkTPB (1. deo)
Sezona 5: TorrageTorcacheZoinkTPB (2. deo)
Sezona 5: TorrageTorcacheZoinkTPB (3. deo)

Titlovi: ENSR

  10 komentara na "Desperate Housewives – Sezone 1-5 (2004-2009)"

 • AleksandaR says:

  “vizuelni identitet serije podseća na mešavinu visokoestetizovane treš sapunice”

  U stvari, serija pripada post-noar estetici.
  To nije ni čudo imajući u vidu da je glavni uticaj na seriju imao film “American Beauty” koji je (uz Blade Runner) jedan od najvećih prestavnika post-noara.

  Tako da nema veze sa “visokostilizovanim treš sapunicama”.

 • bigblack says:

  sto se tice uticaja ‘american beauty’, to je svakako evidentno (izbacila sam ceo pasus o tome zbog prostora, ionako sam pogusila), ali mozda cak vise u samoj nameri autora da prikaze nalicje naizgled savrsenih porodica…kao sto i postoji neki ‘twin peaks’ uticaj…ali se ne slazem da nema veze – svakako ironicne – sa tres sapunicama. mislim da postoji vrlo direktna referenca…ne bih rekla da su stvari tako striktne kao sto si ih ti odredio. klonim se tih svrstavanja kojima su kriticari skloni…
  sto se post noara tice, uh, to je poprilicno sirok pojam, pa ne bih bas mogla tako sa sigurnoscu da svrstavam sta gde pripada.

 • anja says:

  slazem se….serija upravo polazi od toga..e sad da vam ispricamo pricu u pakovanju tres sapunice na koju ste navikli, al mi smo spremni da pokazemo i sta se desava ispod “pene”…

 • ShiftDelete ShiftDelete says:

  AAAA… žene na mom sajtu!!!

 • bigblack says:

  pa vidis kako sam ti sredila… zene osete taj senzibilitet. sigurno nece da se pronadju u godzili, mislim, predatoru, kako se vec zove.

 • Makica says:

  Hoce li biti ovde postavljena i 6. sezona? :) Pozz

 • marry says:

  Obozavam ovu seriju…i naravno – ocekujem i nastavak.

 • JA :) says:

  Moze li da se okaci 6 i 7 sezona dokle je stigla?
  Hvala.

 • Suzana says:

  Joj,i ja je obozava :) i ja ocekujem nastavak :))

 • denis says:

  svaka cast…samo jos ubaci preostale sezone…

Odgovori na "Desperate Housewives – Sezone 1-5 (2004-2009)"

Komentar će biti objavljen kada ga moderator odobri.